GELOOF en LEVEN  
HOME

INHOUD


MEDIANIEUWS 2018

- Pax Christi vraagt verbod op killerrobots 30/05/2018

Pax Christi vraagt verbod op killerrobots 30/05/2018

De vredesbeweging Pax Christi vraagt naar aanleiding van de stemming van vandaag woensdag (30/05/2018) aan het federale parlement om een nationaal en internationaal verbod van killerrobots goed te keuren. Killerrobots zijn volledig autonome wapensystemen die doelen kunnen selecteren en aanvallen zonder betekenisvolle menselijke controle.

Willem Staes van Pax Christi Vlaanderen: 88 Belgische topexperts in robotica en artificiële intelligentie (AI) riepen al in december 2017 op tot een dergelijk verbod. Parlementsleden van de meerderheid moeten kleur bekennen: willen zij beslissingen over leven en dood uitbesteden aan machines of niet? Minister van Defensie Vandeput stelde in 2015 terecht dat dergelijke wapensystemen hem ‘koude rillingen’ bezorgen. Vreemd genoeg verwerpt zowel Defensie als N-VA een Belgische voortrekkersrol voor een internationaal verbod op killerrobots.

België heeft de kans om een leidende rol te spelen in internationale ontwapeningsdebatten, zoals het eerder ook al deed met het verbod op antipersoonsmijnen en clustermunitie, onderstreept Staes. Het parlement moet duidelijk maken dat Belgische diplomaten ook hier het voortouw moeten nemen.

Bron: Pax Christi Vlaanderen / Kerknet

Gepubliceerd op woensdag 30 mei 2018