GELOOF en LEVEN HOME

 INHOUD

INDRUKWEKKENDE PINKSTERTOESPRAAK VAN PAUS FRANCISCUS

Bron: Siciliani Gennari/SIR/kerkNet/RadVat/CNS   
Paus Franciscus heeft zaterdagavond (18/05/2013 avond voor Pinksteren) een opmerkelijke toespraak gehouden voor jongeren van meer dan 150 nieuwe bewegingen uit de hele wereld. De ontmoeting was georganiseerd naar aanleiding van het ‘Jaar van het Geloof.’ De paus nam ook ruim de tijd om vragen te beantwoorden.

Paus Franciscus (18/05/2013) spoorde de Kerk aan om zich niet op zichzelf terug te plooien, omdat zij dan een zieke Kerk wordt. “Hoe vaak heeft Christus al niet geklopt aan de deur, om naar buiten te mogen.” Aan de meer dan 200.000 leden van nieuwe bewegingen vertelde hij: “Jullie hebben twee deugden nodig om het evangelie te verkondigen: moed en geduld.” Hij bemoedigde hen om konsequent het evangelie te beleven en daarvan te getuigen. Hij spoorde tevens aan om van de christelijke cultuur een cultuur van ontmoeting te maken, ook met diegenen die anders denken.

De paus vertelde dat hij nog dagelijks de rozenkrans bidt en hij benadrukte hoe belangrijk het is om het evangelie te verkondigen. Franciscus beklemtoonde dat de katholieke Kerk geen politieke beweging is, noch een goed georganiseerde ngo. “Wij moeten ons niet de vraag stellen of wij efficiënt zijn, maar wel of wij met liefde, met zorg en solidair hebben getuigd van Christus. U zal verrast zijn, indien U zich door Christus laat leiden.” Op verschillende momenten ook was hij kritisch voor onze cultuur: “Indien de beurs crasht dan is dat een tragedie. Maar vandaag is het geen nieuws meer wanneer een dakloze van honger sterft, wanneer kinderen sterven. Gebrek aan ethiek in het openbare leven gaat ten koste van de hele mensheid.”

Hij spoorde ook aan om te bidden voor de godsdienstvrijheid van alle mensen, ongeacht hun geloof – omdat wij allen kinderen zijn van God.

(Kerknet)

    NAAR INHOUDSOVERZICHT