GELOOF en LEVEN  
HOME

INHOUD

  NAAR INHOUDSOVERZICHT       


Syrisch-Orthodoxe priester vermoord in Bagdad (2008)

Bericht van Katholiek Nederland 6 april 2008 -
Een Syrisch-orthodoxe priester is gisteren 5 april in de Irakese hoofdstad Bagdad geliquideerd door een groep gewapende mannen. Priester Yousef Abel Abudi was directeur van een gemengde school, met zowel islamitische als christelijke leerlingen, meldt het christelijke persbureau AsiaNews.
De priester werd door een groep gewapende mannen in zijn auto doodgeschoten in de overwegend christelijke wijk Zayiuna. Abel Abudi was de afgelopen weken meerdere keren bedreigd. Hij zou worden vermoord als hij zijn functie van directeur van de gemengde school niet zou neerleggen.
Paus Benedictus XVI heeft in een telegram aan de Syrisch-orthodoxe aartsbisschop van Bagdad zijn diepe leedwezen meegedeeld over de moord op Yousef Abel Abudi. De paus roept de Heer aan “opdat het Irakese volk de weg van de vrede vindt om een rechtvaardige en tolerante staat op te bouwen”.

Uitvaartdienst aartsbisschop Rahho

Hilversum (ANP/AFP) 14 maart 2008 - In een kerk vol huilende mensen uit heel Irak is vanmiddag de uitvaartdienst begonnen van de Chaldeeuws-katholieke aartsbisschop Paulos Faraj Rahho. Onder de aanwezigen is de tachtigjarige patriarch van de kerk, kardinaal Emmanuel III Delly.
De 65-jarige Rahho, sinds 2001 aartsbisschop van Mosul in het noorden van Irak, werd 29 februari 2008 ontvoerd. Tijdens de ontvoering werden zijn chauffeur en twee bodyguards doodgeschoten. Na een telefoontje werd zijn stoffelijk overschot gisteren in de buurt van Mosul gevonden. Het lichaam van de prelaat vertoonde geen schotwonden.
De uitvaartdienst is in de Mar Adaa-kerk in het dorp Kremlis, ongeveer 35 kilometer ten oosten van Mosul. Mgr. Rahho wordt in die kerk, rustplaats van verscheidene andere geestelijken, bijgezet.


CHALDEEUWS-KATHOLIEKE AARTSBISSCHOP VAN MOSUL ONTVOERD

BRUSSEL (KerkNet/RadVat/Asianews/kipa-Apic Zaterdag 1 maart 2008) - In Noord-Irak werd vrijdag de Chaldeeuws-katholieke aartsbisschop van Mosul, mgr. Faraj Raho, door gewapende mannen ontvoerd. Dat gebeurde nadat hij net was voorgegaan tijdens een kruisweg. De daders sloegen toe toen de bisschop de kathedraal verliet. Twee lijfwachten en de chauffeur van de bisschop werden gedood. Volgens mgr. Rabban al-Qas, de bisschop van Amadiyah, eisten de ontvoerders al kort daarna losgeld: "De bisschop is in handen van zijn ontvoerders, maar wij hebben nog geen enkele informatie over zijn fysieke toestand." De bisschop noemde de ontvoering een zware beproeving en vroeg om gebed.
De Chaldeeuwse bisschop Faraj Raho klaagde al meermaals de verslechterende levensomstandigheden van christenen in Irak aan. In december 2004 werd ook zijn woning ook doelwit van een aanslag, maar hijzelf was toen niet aanwezig. In november nog veroordeelde hij tijdens een bezoek aan Rome het onnoemelijke lijden van christenen in Mosul. Volgens de bisschop ging het lot van de christenen er sinds de Amerikaanse invasie in 2003 dramatisch op achteruit. Duizenden kerkgebouwen werden platgebrand, christenen vermoord en christenen zijn vrijwel dagelijks slachtoffer van discriminatie en ontvoeringen. In juni 2007 werden in Mosul ook al een Chaldeeuwse priester en drie diakens gedood. Drie jaar geleden werd eveneens de Syrisch-katholieke aartsbisschop Basile Georges Casmoussa ontvoerd in Mosul. Hij werd later wel opnieuw vrijgelaten.

(Kerknet)

   NAAR INHOUDSOVERZICHT           NAAR THUISPAGINA