GELOOF en LEVEN



 HOME

 INHOUD


Visie van jonge katholieke psychologen


PsychoCath: WJD als ontmoetingsplaats voor katholieke psychologen

Lissabon organiseert, in het kader van de Wereldjongerendagen en vele verschillende activiteiten, een bijeenkomst van studenten en jonge psychologen van over de hele wereld om na te denken over de zending en uitdagingen van de psychologie in de eenentwintigste eeuw en de uitdaging te delen om de wereld van de psychologie opnieuw te kerstenen.

Portugal vibreert deze dagen met de honderdduizenden jonge mensen die, op een vreedzame en vreugdevolle manier, de straten en pleinen hebben ingenomen in een unieke vloedgolf van liederen, gebeden en coëxistentie. Het is Wereldjongerendagen, die zaterdag en zondag zijn hoogtepunt zullen hebben met de centrale gebeurtenissen waarbij paus Franciscus aanwezig zal zijn, die zich al op Portugese bodem bevindt.

Maar daarnaast vindt deze woensdag 2 augustus, in het kader van deze Wereldjongerendagen, een interessante bijeenkomst plaats: PsychoCath. Het is een initiatief onder leiding van een groep jonge katholieke psychologen dat een startpunt wil zijn om een professioneel netwerk van jonge psychologen te creëren die activiteiten of projecten delen die wereldwijd worden plaatsvinden.

Met hen hebben we gesproken, vanuit Omnes om deze ontmoeting te kennen, de doelstellingen ervan en het belang van het zorgen voor het psychologische en spirituele evenwicht in een wereld die wordt gekenmerkt door veel gekwetste mensen.

Waarom is dit initiatief van PsychoCath geboren en waaruit bestaat het?

PsychoCath werd geboren op de III-bijeenkomst van het netwerk van psychotherapeuten van katholieke inspiratie die plaatsvond op 24 en 25 maart in Madrid. Het begon met het voorstel van Dr. Carlos Chiclana tot bezorgdheid van enkele van de jonge psychologen die de bijeenkomst bijwoonden.

 PsychoCath wordt een bijeenkomst op WYD (WereldJongerenDagen), maar ook het begin van een internationaal netwerk van katholieke psychologen uit de hele wereld. Het zal het mogelijk maken om contact te leggen met andere jonge psychologen uit verschillende landen, gemeenschap te creëren en onze missie als katholieken te herinneren.

Evenzo zal het een platform zijn waarin u bekendmaking kunt maken van verenigingen, activiteiten of projecten die wereldwijd worden uitgevoerd en die bijdragen aan onze persoonlijke en professionele training.

Waarom heb je gekozen voor het raamwerk van WYD?

WYD is de grootste bijeenkomst van jonge katholieken wereldwijd, wat past bij wat we zoeken in PsychoCath: het ontmoeten en leggen van banden met andere katholieke psychologen van over de hele wereld, die hun studie afronden of aan hun werkende leven beginnen. Het is ook een moment waarop de paus ons eraan herinnert hoe belangrijk het is om onszelf vanuit onze christelijke roeping aan de wereld te geven, en waarin we moeten profiteren om sterker de verantwoordelijkheid te nemen dat we katholieke psychologen zijn.

WJD is ook een ervaring van de universele Kerk, die een ontmoeting tussen de volkeren van de wereld bevordert, dus alle jonge mensen gaan met de aanleg om bruggen te slaan met mensen uit alle landen. Het doel is niet om een perfecte psyche te hebben, maar om de nodige middelen te hebben om niet in te storten in tijden van moeilijkheden (Ursula.Psycholoog en lid van Psychocath)

Wat kunnen de visie en het christelijk geloof bijdragen aan de uitoefening van psychologie?

De manier van begrijpen van het leven en de persoon heeft een zeer grote invloed op de manier van begrijpen en uitoefenen van psychologie. Het is van cruciaal belang dat katholieke psychologen een professionele competentie opbouwen op een solide basis van de christelijke antropologie.

Een katholieke psycholoog kijkt naar de persoon, rekening houdend met zijn intrinsieke en onvoorwaardelijke waardigheid, als een kind van God. Hij begrijpt dat we geschapen zijn uit liefde en voor liefde en vanuit dit kader begeleidt hij mensen. Het begint met het feit dat we geroepen zijn om onszelf volledig te vervullen, om onszelf aan anderen te geven, om te leven voor iets groots, in plaats van alleen het welzijn en de stabiliteit van de persoon te zoeken. Een katholieke psycholoog heeft een brede en integrerende blik, hij is zich ervan bewust dat zijn wetenschap niet kan pretenderen het hele mysterie van de mens te omvatten, maar vanuit zijn nederige beroep iets bij te dragen. Daarom integreert hij de spirituele dimensie in de ervaring van de persoon, en kent hij het belang van de band met God, de zin van het leven, transcendentie, etc.

In een maatschappij waarin consultaties en hulp aan professionals toenemen, hoe zorg je dan voor onze ziel, ons lichaam en onze psyche? Allereerst vinden we het belangrijk om ons ervan bewust te zijn dat we een eenheid zijn, dus het hebben van een gezonde psychologie maakt deel uit van een gezonde levensstijl in het algemeen. Dat wil zeggen, slaap de nodige uren, heb een goed dieet, cultiveer bevredigende sociale relaties, beoefen sport, enz.

Ten tweede, ken jezelf om te weten hoe we reageren in tijden van grotere stress en kwetsbaarheid. Beseffen hoe dingen ieder van ons beïnvloeden en hoe we er meestal op reageren, is de sleutel als het gaat om het kunnen stellen van grenzen en onszelf te beschermen tegen de onnodige eisen of lasten die ons door de samenleving of zelfs onszelf worden opgelegd. Deze limieten zouden bijvoorbeeld zijn dat we niet meer dan een reeks uren werken, waardoor we de verbinding kunnen verbreken, niet meer dan één taak tegelijk kunnen uitvoeren ...

Om onszelf te kennen is het noodzakelijk om tijd te hebben om te stoppen en na te denken over ons leven en wat we echt willen, om onszelf later te kunnen richten op doelen die de moeite waard zijn en ons bestaan te vullen met betekenis. Het doel is dus niet om een perfecte psyche te hebben, maar om de nodige middelen te hebben om niet in te storten in tijden van moeilijkheden en om vooruit te kunnen gaan. Onszelf kennen om te weten hoe we onszelf moeten reguleren en leren om hulp te vragen voordat we de grens van onze kracht bereiken.

PsychoCath: la JMJ como punto de encuentro de psicólogos católicos

In Tijdschrift OMNES  Juli/Augustus

Maria José Atienza·2 augustus 2023·Verschijnt in het Spaans maar kan vertaald worden in het nederlands in pdf